OMS aşteaptă noua generaţie de vaccinuri anti-COVID, a anunțat Soumya Swaminathan, coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. A doua generaţie de vaccinuri ar putea include spray-uri nazale sau pastile, scrie AFP.
Un număr de 129 de vaccinuri sunt în curs de examinare, dintre care unele se află în fază de studiu clinic şi, prin urmare, sunt testate pe oameni, faţă de 194 care nu sunt încă în stadiu atât de avansat.
În ceea ce privește vaccinurile nazale, avantajul ar fi modul de folosire, mult mai ușor decât în cazul injecţiilor cu ace. În plus, vaccinul nazal poate trata virusul chiar înainte de a ajunge la plămâni și ar putea fi auto-administrat, a explicat Sawaminathan.
„Ele acoperă întregul spectru al tehnologiei. Acestea sunt încă studiate, dar sunt sigură că unele dintre ele vor fi foarte sigure şi eficiente, iar altele nu”, a declarat Soumya Swaminathan.
OMS a acordat autorizaţie de urgenţă pentru şapte vaccinuri anti-COVID-19, cele fabricate de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac şi Bharat Biotech.
„Până în prezent, în ceea ce priveşte vaccinurile pe care le-am aprobat, nu a existat niciun semn suficient de îngrijorător pentru a ne face să spunem că trebuie să revizuim acest vaccin”, a spus ea.
Citește și…
Cercetătorul Cătălin Țucureanu de la Institutul Cantacuzino a declarat într-un interviu pentru adevarul.ro că a treia doză de vaccin, doza „booster”, ar putea oferi imunitate împotriva coronavirusului pentru câțiva ani, nu doar pentru șase luni cum a fost cazul primelor două doze de vaccin.
„Aceste vaccinuri au fost concepute pentru un răspuns rapid la pandemie, dar s-a constat că după şase luni scade protecţia împotriva infecţiei şi s-a apelat la booster. Este posibil ca după această doză a treia să vorbim de un impuls imun solid care durează mai mult timp, la nivelul anilor, poate, dar studiile sunt în curs. S-ar putea să fie necesar un rapel la câţiva ani, dar nu este cert”, a explicat cercetătorul în imunologie și vaccinologie.